Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια

Τα τσουρέκια είναι νόστιμα και ειδικά τα πασχαλινά τσουρέκια είναι νόστιμα και αρκετά δύσκολο να πετύχουν.
Τα υλικά για νόστιμα, σπιτικά πασχαλινά τσουρέκια είναι τα εξής:
Για την μαγιά:
200 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
Μία κούπα χλιαρό νερό
Αλεύρι.

Για τα τσουρέκια μας:
2 και 1/2 κιλά αλεύρι, περίπου
Οχτώ αβγά και δύο κρόκους αβγών
Δύο κούπες γάλα
Ένα κιλό ζάχαρη
500 γραμμάρια μαργαρίνη
Μία κούπα σπορέλαιο
Δύο κουταλάκια αλάτι
Τρεις βανίλιες
Χυμό από δύο πορτοκάλια και το ξύσμα τους
Μαχλέπι (δέκα γραμμάρια) (έξι γραμμάρια κακουλέ).

Η συνταγή για τα πασχαλινά τσουρέκια μας:
Καταρχήν τα τσουρέκια χρειάζονται ζέστη στο χώρο ώστε να φουσκώσουν. Επίσης το μαχλέπι και το κακουλέ, της συνταγής, είναι σε σκόνη.
Αρχικά διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε σιγά σιγά μία κούπα αλεύρι. Αντί για νερό μπορούμε να διαλύσουμε τη μαγιά σε γάλα ώστε τα πασχαλινά τσουρέκια να γίνουν πιο αφράτα. Ανακατεύουμε τον χυλό μας και σκεπάζουμε το μίγμα για μία ώρα, σε έναν ζεστό χώρο.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα/τρύπα και εκεί ρίχνουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από πορτοκάλι.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα αβγά καλά και τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού. Λιώνουμε τη μαργαρίνη (Ή το βούτυρο) μαζί με το σπορέλαιο. Ζεσταίνουμε το γάλα επίσης σε ένα κατσαρολάκι.
Μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά μας και μετά το μείγμα με τα αβγά, το χλιαρό γάλα και τα 2/3 από τη λιωμένη μαργαρίνη με το σπορέλαιο. Ζυμώνουμε πολύ καλά και στο τέλος ρίχνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη/ σπορέλαιο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τα τσουρέκια μας καλά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόκολλα και κατόπιν με μία κουβέρτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, δύο με τρεις ώρες. Όταν περάσουν οι δύο ώρες ζυμώνουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει κι άλλο, για μία ώρα περίπου.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε ότι σχέδια θέλουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε κάποιο ζεστό χώρο. Χτυπάμε ένα αβγό μαζί με λίγο εβαπορέ και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Προσθέτουμε αν θέλουμε σουσάμι. Ψήνουμε τα πασχαλινά μας τσουρέκια στους 170 βαθμούς κελσίου για 40 περίπου λεπτά, αναλόγως τον φούρνο μας. Με μία οδοντογλυφίδα βλέπουμε, τρυπώντας τα, αν έχουν ψηθεί.
Μπορούμε να τα κάνουμε κυκλικά και στη μέση να βάλουμε πασχαλινά αβγά αφού ψηθούν.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα.

tags: pashalina tsoyrekia, pasxalina tsoyrekia, spitika tsoyrekia, syntagh gia tsoyrekia, γλυκά του Πάσχα, διατροφή και υγεία, Πάσχα και φαγητό, πασχαλινά γλυκά, πασχαλινά τσουρέκια, πασχαλινά φαγητά, πασχαλινό τραπέζι, τσουρέκια, τσουρέκια πασχαλινά, υγεία

Σχετικά άρθρα

  • Συνταγή για σπιτική μαγειρίτσα
    Μία συνταγή για μαγειρίτσα, πολύ νόστιμη, την οποία κάνουν στη μακεδονία δίνεται παρακάτω: Υλικά: Μία συκωταριά από αρνάκι Έντερα (Προαιρετικά) Ένα μαρούλι Μισό ματσάκι πράσινα κρεμμύδια Μισό ματσάκι άνηθο Μισό ματσάκι μαϊντανό Αλάτι, μαυροπίπερο Ένα φλυτζάνι λάδι Τρία με τέσσερα κουτάλια της σούπας ρύζι καρολίνα (Μπορείτε αντι για ρύζι να βάλετε φιδέ) Υλικά για το αβγολέμονο: Δύο αβγά Δύο λεμόνια Εκτέλεση: Πλένουμε τη συκωταριά και τα έντερα πολύ καλά. Μπορείτε να τα αφήσετε μέσα σε ξύδι ώστε να πλυθούν ακόμη πιο σωστά.
  • Δέκα ευρώ το κιλό το πασχαλινό αρνί
    Η πανελλήνια ομοσπονδία κρεοπωλών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε η τιμή του πασχαλινού αρνιού να μην ξεπεράσει τα δέκα ευρώ το κιλό. Οι τιμές του πασχαλινού αρνιού φέτος θα διαμορφωθούν περίπου στο ένα ευρώ το κιλό χαμηλότερα από πέρυσι. Κατά συνέπεια το αρνί και το κατσίκι φέτος θα πωλούνται από 9,5 έως 11 ευρώ το κιλό.
  • Πασχαλινά κουλουράκια
    Το Πάσχα έρχεται σιγά σιγά και τα πασχαλινά κουλουράκια επιβάλλονται ώστε να μυρίσει το σπίτι μας και να χαρούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Μία σπιτική, νόστιμη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια δίνεται παρακάτω. Τα υλικά για τα πασχαλινά κουλουράκια: Μία κούπα αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Δύο κούπες ζάχαρη. Τρεις βανίλιες. Έξι κρόκους αβγών. Ξύσμα από πορτοκάλι. Μία κουταλιά της σούπας αμμωνία. Μισή κούπα γάλα. Λίγο αλάτι. Ένα κιλό αλεύρι περίπου. Δύο κρόκους αβγών για άλειμμα. Η συνταγή για τα πασχαλινά κουλουράκια:
  • Γλυκά και αλμυρά που επιτρέπονται στις δίαιτες
    Οι δίαιτες απασχολούν πολλούς ανθρώπους και συχνά πιστεύουμε πως σε μία δίαιτα δεν μπορούμε να τρώμε γλυκά, αλμυρά και ανθυγιεινά σνακ. Αυτό δεν ισχύει μιας και ισχύει η ρήση "Παν μέτρον άριστον". Είναι καλό σε μία δίαιτα, ο καθένας, να σημειώνει ποιες ανθυγιεινές ποσότητες κατανάλωσε και αν το έχει παρακάνει. Επίσης είναι καλό να αθλούμαστε ταυτόχρονα με μία δίαιτα.
  • Οι διατροφικές λύσεις για τον πονόλαιμο
    Ο χειμώνας καλά κρατεί και οι ιώσεις καθώς και η εποχιακή γρίπη θερίζουν. Ο πονόλαιμος είναι ένα βασικό σύμπτωμα και των ιώσεων και της εποχιακής γρίπης. Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πονόλαιμο. Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:
  • Μανιτάρια πορτομπέλο με με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
    Ένα νόστιμο ορεκτικό είναι τα μανιτάρια πορτομπέλο με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί. Τα υλικά για τα γεμιστά μανιτάρια είναι τα εξής: Έξι μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο Ένα κιλό σπανάκι Τρία φρέσκα κρεμμύδια Μαϊντανό ψιλοκομμένο (Μία κουταλιά της σούπας) Έξι λεπτές φέτες κατσικίσιο τυρί Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Η συνταγή για τα γεμιστά μανιτάρια:
  • Πώς θα μειώσουμε τη χοληστερίνη μετά τις γιορτές
    Κατά τη διάρκεια των γιορτών πάντα τρώμε πιο άτσαλα και φυσικά και περισσότερο. Μετά τις γιορτές θέλουμε να επαναφέρουμε το μεταβολισμό μας και να νιώσουμε ξανά υγιείς και ανάλαφροι. Η μείωση της χοληστερόλης επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και φυσικά επιλέγοντας το Μεσογειακό τρόπο διατροφής, σε συνάρτηση με την άσκηση και με τη γυμναστική. Πιο συγκεκριμένα είναι καλό να κάνουμε τα εξής: * Να μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων ζωικών λιπαρών (Ζωικό λίπος, λιπαρά στα γαλακτοκομικά κτλ.).
  • Πώς να αποφύγουμε τα κιλά των Χριστουγέννων
    Οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια των γιορτών τρώμε πολύ και μετά προσπαθούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά. Γιατί να μην δοκιμάσουμε απλά να μην πάρουμε περιττά κιλά; Κάποια μυστικά ώστε να μην πάρουμε κιλά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι τα εξής: