Συνταγή για ποντιακά πισία

Τα πισία είναι ποντιακές ατομικές πίτες, με γέμιση ή όχι. Συνήθως η γέμιση είναι τυρί ή πατάτες βραστές, με κρεμμύδι και ρίγανη.

Τα υλικά για τα αφράτα, ποντιακά πισία:
500 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
Ένα ποτήρι νερό
Μία μαγιά
Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι.

Ζεσταίνουμε το νερό και το τοποθετούμε σε ένα βαθύ, τσίγκινο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μας σιγά σιγά και ζυμώνουμε καλά! Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας, σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι και η ζύμη μας είναι έτοιμη! Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και περιμένουμε να φουσκώσουν τα πισία μας. Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, μετά από μισή ώρα ίσως και περισσότερο, τα ανοίγουμε και τα γεμίζουμε με τυρί φέτα, ρίγανη, πιπέρι και τα κλείνουμε. Τα τηγανίζουμε σε λάδι γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα πισία γίνονται χορταστικά, νόστιμα και εντυπωσιακά.
Μπορούμε, επίσης, να τα γεμίσουμε με βραστή πατάτα, λίγο πιπέρι, φρέσκο κρεμμύδι και τυρί φέτα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

tags: ζύμη για πισία, ζυμη για πίτες, μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακά πισία, παραδοσιακές συνταγές, πισία, πισία με αλλαντικά, πισία με πατάτες, πισία με τυρί, πίτες, ποντιακά πισία, ποντιακή διατροφή, πόντος, σπιτικές συνταγές, συνταγές, συνταγή για ζύμες

Σχετικά άρθρα

  • Συνταγή για βραστό με μοσχάρι
    Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και στο κρύο ο οργανισμός μας θέλει σούπες. Μία σπιτική, νόστιμη, υγιεινή συνταγή για σούπα βραστό με μοσχάρι και λαχανικά δίνεται παρακάτω: Υλικά για το βραστό μας: Μισό κιλό άπαχο μοσχάρι κομμένο σε κομματάκια Τέσσερις μέτριες πατάτες Τρία μέτρια καρότα Μισό ματσάκι σέλινο Ένα μεγάλο κρεμμύδι Ένα δαφνόφυλλο Μία σκελίδα σκόρδο Ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο, λεμόνι. Η συνταγή για το υγιεινό, νόστιμο βραστό:
  • Συνταγή για φασολάκια
    Τα φασολάκια είναι ένα από τα νόστιμα και ελαφριά φαγητά. Μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε φρέσκα φασολάκια, το χειμώνα αλλά υπάρχουν και τα κατεψυγμένα. Η συνταγή για νόστιμα, σπιτικά φασολάκια, δίνεται παρακάτω: Τα υλικά μας για τα φασολάκια: Μισό κιλό φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Ένα μεγάλο κρεμμύδι. Δύο σκελίδες σκόρδο. Μία μεγάλη, ώριμη ντομάτα. Μισό ποτήρι πελτέ ντομάτας. Δύο μέτριες πατάτες. Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. Ένα κύβο λαχανικών (Προαιρετικά). Μία πρέσα ζάχαρη. Η συνταγή:
  • Συνταγή για τηγανιά με καστανό ρύζι
    Η τηγανιά με ρύζι είναι ένα φαγητό ότι πρέπει για τον χειμώνα. Η εκτέλεση είναι απλή και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο. Υλικά για την τηγανιά: Μισό κιλό τηγανιά Ένα μεγάλο κρεμμύδι Ένα μέτριο κρεμμύδι Μία σκελίδα σκόρδο Ένα δαφνόφυλλο Ένα μέτριο λεμόνι Μισό ποτήρι, ξηρό, κόκκινο κρασί Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο Μιάμιση κούπα ρύζι καστανό Η συνταγή για την χοιρινή τηγανιά με καστανό ρύζι:
  • Η απόλυτη συνταγή για κανελόνια με κιμά
    Τα κανελόνια με κιμά είναι μία συνταγή νόστιμη και οπτικά υπέροχη. Εντυπωσιάζει τους καλεσμένους μας και είναι πολύ νόστιμη. Η συνταγή για τα κανελόνια με κιμά, δίνεται παρακάτω: Τα υλικά για τα κανελόνια: *Για τον κιμά: Μισό κιλό κιμά από μοσχάρι, άπαχο κιμά Ένα μεγάλο κρεμμύδι Ένα δαφνόφυλλο 1/3 του κουταλιού του γλυκού κανέλα 1/3 της πιπεριάς κόκκινη, 1/3 της πιπεριάς πορτοκαλί, 1/3 της πιπεριάς κίτρινη Μία σκελίδα σκόρδο Μισό ποτήρι κρασί κόκκινο μεστό Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο Μία πρέσα ζάχαρη Μισό ποτήρι κόκκινη σάλτσα.
  • Συνταγή για παστίτσιο
    Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό και χορταστικό φαγητό. Είναι μύθος ότι είναι δύσκολο στο μαγείρεμα απλά έχει λίγα περισσότερα πιάτα για πλύσιμο. Μία συνταγή για σπιτικό, παραδοσιακό παστίτσιο είναι η παρακάτω: Τα υλικά για το παστίτσιο: Για τον κιμά μας: Μισό κιλό κιμά από μοσχάρι Ένα μέτριο κρεμμύδι Σάλτσα ντομάτας (Ένα ποτήρι) Ένα δαφνόφυλλο Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα Αλάτι, ελαιόλαδο, ρίγανη Για την μπεσαμέλ: Έξι ποτήρια φρέσκο γάλα ή 3 ποτήρια εβαπορέ και τρία ποτήρια νερό Μία κουταλιά της σούπας αλάτι Ένα ποτήρι αλεύρι Μισό ποτήρι κορν φλάουερ.
  • Η απόλυτη συνταγή για μακαρόνια με κιμά
    Ο κιμάς είναι μία ιδέα για πολλά σπιτικά φαγητά, μακαρόνια με κιμά, κεφτεδάκια, μπιφτέκια, κανελόνια με κιμά, παστίτσιο, γεμιστά κτλ. Υπάρχουν πολλές συνταγές για κιμά. Μία υπέροχη συνταγή για μακαρόνια με κιμά (Η ίδια συνταγή για κιμά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα κανελόνια)είναι η εξής: Υλικά για τον κιμά: Μισό κιλό κιμά από μοσχάρι όσο πιο άπαχο Ένα μέτριο κρεμμύδι Κόκκινη σάλτσα Ρίγανη, πιπέρι, αλάτι Μία σκελίδα σκόρδο Ένα δαφνόφυλλο Μία πρέσα ζάχαρη 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Μισό ποτήρι κρασί Μισή κόκκινη πιπεριά Ελαιόλαδο Ένα πακέτο μακαρόνια νούμερο δέκα
  • Συνταγή για νόστιμη κοτόσουπα
    Οι σούπες είναι θρεπτικές, γεμάτες βιταμίνες και το κατάλληλο φαγητό του χειμώνα. Μία νόστιμη, σπιτική συνταγή για κοτόσουπα δίδεται παρακάτω: Ένα στήθος κοτόπουλου ή δύο (Ανάλογα πόσα άτομα θα φάνε) Μισό φλιτζάνι ρύζι Δύο μέτρια λεμόνια Δύο αβγά Πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο Ένα μέτριο κρεμμύδι Συνταγή για την σπιτική κοτόσουπα:
  • Τραχανάς με γαρίδες
    Ο τραχανάς με τις γαρίδες είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, που θα σας αρέσει και θα σας προσφέρει βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα υλικά για τη συνταγή: Ένα φλιτζάνι τραχανά ξινό Τρία φλιτζάνια γάλα (Κατά προτίμηση χαμηλό σε λιπαρά) Μία κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 500 γραμμάρια γαρίδες (Μεγάλες και καθαρισμένες) Ένα κρεμμύδι μεγάλο Μία κόκκινη πιπεριά κομμένη Μία σκελίδα σκόρδο Μία κουταλιά του γλυκού θυμάρι ξερό Μία κουταλιά του γλυκού ρίγανη Μισό φλιτζάνι γάλα Αλάτι