Μείωση ΦΠΑ στις πιστωτικές και στις χρεωστικές κάρτες

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει ένα νέο σενάριο σχετικά με την είσπραξη του ΦΠΑ από το δημόσιο. Πρόκειται για μείωση του ΦΠΑ κατά 3% στις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας. Η πρόταση αυτή των τραπεζών στο υπουργείο οικονομικών, αφορά και τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες. Προϋπόθεση για τις χρεωστικές κάρτες είναι να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο σε καταθετικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επιλέξει τη χρεωστική κάρτα τότε αυτόματα θα μειώνεται το ΦΠΑ. Επίσης στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα εισπράττει απευθείας τον φόρο. Οι πληροφορίες θέλουν τη μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 20% και από το 13% στο 10% ανάλογα με το προϊόν και ανάλογα με την υπηρεσία.

tags: oikonomikh krish, oikonomikh krish Ellada, εφορία, κάρτες, μείωση του ΦΠΑ, μείωση ΦΠΑ, νέα οικονομικά μέτρα, οικονομία, οικονομική κρίση, πιστωτικές κάρτες, φόροι, φοροκάρτα, φοροκάρτες, φορολογία, φορολογούμενοι πολίτες, φόρος, ΦΠΑ, χρεωστικές κάρτες

Σχετικά άρθρα

 • Πολλαπλοί φόροι από τον Μάρτιο 2012
  Πολλαπλοί φόροι έρχονται από τον Μάρτιο του 2012 για όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Αρχικά το αφορολόγητο από 12.000 ευρώ πέρυσι συμπιέστηκε στα 5.000 ευρώ. Οι επιστροφές φόρου με την συλλογή αποδείξεων κόπηκαν αλλά δεν κόπηκαν οι ποινές έξτρα φόρου, στην περίπτωση που λείπουν αποδείξεις και τα τεκμήρια αυξήθηκαν έως και 200%. Επίσης οι φοροαπαλλαγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο.
 • Έρχονται νέα χαράτσια για τα ακίνητα
  Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, νέα χαράτσια της εφορίας θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ΓΓ πληροφοριακών συστημάτων θα ξεκινήσει την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, για τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και για τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011. Οι παραπάνω φόροι μαζί με το ενιαίο τέλος ακινήτων για το 2012, θα αποφέρουν δημόσια έσοδα της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011 θα αποστέλλονται σταδιακά έως τα τέλη Ιουνίου.
 • Οι φοροεπιβαρύνσεις του 2012
  Το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε κάποια νέα μέτρα ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Ένα από τα μέτρα που επιβαρύνει όσους διαθέτουν κάποιο διαμέρισμα, μία μονοκατοικία ή μία επαγγελματική στέγη (Γραφείο, κατάστημα κτλ.) είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις αρχές του νέου έτους. Οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, στα δημοτικά τέλη κτλ.
 • Σε τρεις δόσεις η έκτακτη εισφορά
  Η έκτακτη εισφορά θα αποσταλεί στους φορολογούμενους μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας, για τα εισοδήματα του 2011. Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις εάν η εκκαθάριση της δήλωσης τους ολοκληρωθεί έως και τον Ιούλιο. Ειδάλλως, αν η εκκαθάριση ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, θα καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά σε δύο ή και σε μία δόση.
 • Αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
  Αλλαγές θα έχει φέτος το Ε1 της φορολογικής δήλωσης όπου οι φορολογούμενοι πολίτες θα υποβάλουν στην εφορία μαζί με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αρχικά θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, να δηλώσουν αν τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και να δηλώσουν αν έχουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό. Ακόμη πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 2 καταργείται ο κωδικός που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
 • Ειδοποίηση προς μεγαλοοφειλέτες να διευθετήσουν τα χρέη τους
  Προειδοποίηση στάλθηκε σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ ώστε να τις τακτοποιήσουν έως τις 24 Νοεμβρίου. Αν οι μεγαλοοφειλέτες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μέτρα των κατασχέσεων και του αυτόφωρου. Κατά συνέπεια έως την Πέμπτη στις 24 Νοεμβρίου 2011 καλούνται τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν το ποσό ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους.
 • Τι θα πληρώνουμε στα τέλη κυκλοφορίας
  Μαζί με τα νέα οικονομικά μέτρα σχετικά με τους φόρους και τα χαράτσια ήρθε και ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τους αγοραστές και τους πωλητές αυτοκινήτων. Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει σε εγκύκλιο ότι η διάθεση των σημάτων ανατίθεται στις τράπεζες, στις συνεταιριστικές τράπεζες, στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο Α.Ε., στα Ελληνικά ταχυδρομεία Α.Ε. και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
 • Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας
  Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουν ταχυδρομηθεί τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια της εφορίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς με την επιστροφή φόρου. Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας θα περιέχουν το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητο, πισίνες, σκάφη και την έκτακτη εισφορά εισοδήματος. Το κράτος και το δημόσιο αναμένουν να έχουν εισπράξει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ειδοποιητήρια αυτά της εφορίας. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.