Αύξηση φόρων στα ακίνητα

Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποφέρει περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται πρόταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ μιας και οι φορολογούμενοι των οποίων η αξία των ακινήτων βρίσκεται κοντά στο όριο των 400.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν στην καταβολή ΦΜΑΠ.
Επιπλέον υπάρχει η ενδεχόμενη πρόταση για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ επομένως θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μέχρι σήμερα στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας υπάγονται όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Οι παράγοντες του υπουργείου οικονομικών ευελπιστούν να συγκεντρώσουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι η κτηματαγορά έχει "παγώσει". Επίσης προβλέπονται αυξήσεις δύο ταχυτήτων, καθώς θα είναι χαμηλότερες στις ακριβές περιοχές και υψηλότερες στις φθηνές περιοχές.

tags: ακίνητα, ακίνητη περιουσία, αύξηση φόρων, δημόσια έσοδα, έλλειμμα, έμμεση φορολογία, καταβολή ΦΜΑΠ, κρίση, κτηματαγορά, μεγάλη ακίνητη περιουσία, οικοδομή, οικονομικά μέτρα, υπουργείο οικονομικών, ΦΜΑΠ, φορολογία, φορολογική δήλωση, φορολογούμενος, φόρος

Σχετικά άρθρα

 • Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας
  Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουν ταχυδρομηθεί τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια της εφορίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς με την επιστροφή φόρου. Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας θα περιέχουν το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητο, πισίνες, σκάφη και την έκτακτη εισφορά εισοδήματος. Το κράτος και το δημόσιο αναμένουν να έχουν εισπράξει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ειδοποιητήρια αυτά της εφορίας. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.
 • ΦΠΑ σε τρεις δόσεις
  Στις 14 Ιουλίου θα είναι τεχνικά έτοιμη η εφαρμογή για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από την υπηρεσία TAXISnet. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο οικονομικών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας είναι η ηλεκτρονική καταβολή των φόρων σε τρεις δόσεις. Επομένως όσοι χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπηρεσία TAXISnet θα μπορούν να καταβάλουν σε τρεις δόσεις τους φόρους.
 • Η προθεσμία καταβολής των Ε9 λήγει 30 Μαρτίου 2012
  Στις 30 Μαρτίου 2012 θα λήξει η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9 για το 2011, υπενθυμίζει η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου οικονομικών. Όσοι φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 μπορούν να δουν την περιουσιακή εικόνα, που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9. Αν η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων της 1ης Ιανουαρίου 2001, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ανάλογες διορθώσεις. Η προθεσμία για τις διορθώσεις λήγει στις 22 Μαρτίου 2012.
 • Διάλογος για το φορολογικό σύστημα
  Σε ανακοίνωση του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του υπουργείου οικονομικών. Με βάση τις προτάσεις που θα υποβληθούν το υπουργείο οικονομικών θα καταλήξει στις αλλαγές, που αφορούν το φορολογικό σύστημα. Οι αλλαγές θα αφορούν στο φόρο προστιθέμενης αξίας, στις φοροαπαλλαγές, στη φορολογία των επιχειρήσεων και στη φορολογία ακινήτων.
 • Υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω TAXISnet
  Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων, μέσω του TAXISnet, τέθηκε σε λειτουργία από την πρώτη Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών η υποβολή των καταστάσεων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: 1. Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής, ηλεκτρονικής φόρμας. Η φόρμα αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του TAXISnet. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογούμενους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.
 • Μείωση κατά 20% του βασικού μισθού στους νέους
  Μια καινούργια ρύθμιση για τον βασικό μισθό των νέων, ηλικίας από 20 έως 25 ετών, είναι η μείωση του βασικού μισθού κατά 20%. Τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας συζητούν για αλλαγές σε μισθούς. Οι νέοι που θα εργάζονται για πρώτη φορά θα έχουν παίρνουν αμοιβή έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιπλέον θα υπάρχει η η δυνατότητα εφαρμογής αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες. Τέλος, αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι διετείς συμβάσεις, που μπορούσαν να ανανεωθούν έως δύο φορές, μετατρέπονται σε τριετείς.
 • Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους
  Ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στη ΔΟΥ ή θα την αποστείλουν ταχυδρομικά πρέπει να προσκομίσουν και έναν φάκελο με τις αποδείξεις δαπανών. Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά οφείλουν να κρατήσουν το φάκελο με τις αποδείξεις, στο σπίτι τους, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές.
 • Εφορία και αποδείξεις
  Οι φορολογούμενοι πρέπει να αποφύγουν τις παγίδες σχετικά με την ταξινόμηση και την αποστολή των αποδείξεων. Μετά την υποβολή δηλώσεων θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου οικονομικών στις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Αν οι δηλώσεις ταχυδρομηθούν ή κατατεθούν στην εφορία, οι αποδείξεις πρέπει να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό φάκελο.