Κραχ στην αγορά ακινήτων

Πάνω από 150.000 σπίτια έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Έθνος. Οικοδομικές επιχειρήσεις κλείνουν συνέχεια, ενώ περίπου 100.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Την τελευταία πενταετία μάλιστα, η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε περίπου 80%.

Παρόλαυτα, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές για να προσελκύσουν πελάτες, λόγω της εξάρτησής των δανείων τους από την τιμή του σπιτιού. Παρόλαυτα, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες πλέον, κυρίως από ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Έτσι, στην Ανατολική Αττική, η πτώση των τιμών είναι πάνω από 10%, ενώ αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στα δυτικά προάστεια.

tags: αγορά, αγορά κατοικιας, αγορα σπιτιού, ακίνητα, ευκαιρίες αγοράς σπιτιών, κατοικίες, τιμές, τιμές σπιτιών

Σχετικά άρθρα

 • Εκπτώσεις Νοεμβρίου 2015
  Ανακοινώθηκε από τον ΣΕΛΠΕ ότι θα πραγματοποιηθεί ένα δεκαήμερο εκπτώσεων από 1 εώς 10 Νοεμβρίου 2015. Αναλυτικά το δελτίο τύπου: "Ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά το αγοραστικό κοινό ότι από 1 έως 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά δεκαήμερο εκπτώσεων. Επίσης, στις 1 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό."
 • Χειμερινές εκπτώσεις
  Ξεκινάνε οι εκπτωσεις του Ιανουαρίου το Σάββατο 14 του μήνα ενώ τελειώνουν στις 29 του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτωσεων, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από σημαντικές προσφορές στα καταστήματα, καθώς η κρίση αναμένεται να οδηγήσει τους καταστηματάρχες σε γενναίες εκπτώσεις για την άνοδο του τζίρου τους.
 • Παράταση στις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Ε9
  Παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης, έδωσε το υπουργείο οικονομικών. Η προθεσμία στις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Ε9 παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου 2012. Επίσης έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012 παίρνει παράταση η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.
 • Έρχονται και άλλα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
  Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται μέσα στο επόμενο δίμηνο να πληρώσουν κι άλλα χαράτσια. Το ενιαίο τέλος ακινήτων του 2009 καθώς και τον φόρο ακίνητης περιουσίας ζητά το υπουργείο οικονομικών, να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες.
 • Θερινές εκπτώσεις στις 15 Ιουλίου
  Την Παρασκευή στις 15 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και λήγουν την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011 ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσφορές. Αναμένεται τα ποσοστά των εκπτώσεων τα είναι μεγάλα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο εμπορικός σύλλογος ενημερώνει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
 • Αύξηση φόρων στα ακίνητα
  Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποφέρει περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται πρόταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ μιας και οι φορολογούμενοι των οποίων η αξία των ακινήτων βρίσκεται κοντά στο όριο των 400.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν στην καταβολή ΦΜΑΠ.
 • Μειώσεις στα ενοίκια
  Μεγάλες μειώσεις παρουσιάζουν τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων μέχρι και 25% φέτος. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σοβαρές μειώσεις και των ενοικίων καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι, για παράδειγμα, στην οδό ερμού τα ενοίκια έπεσαν μετά από πολλά χρόνια σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ ανά τ.μ. ενώ αντίστοιχα ή και περισσότερο έχουν πέσει τα ενοίκια και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων.
 • Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24%
  Από σήμερα 1/6/2017 αυξάνεται ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ 23% σε 24%. Η αλλαγή θα επηρεάσει στις επόμενες ημέρες τις τιμές όλων των αγαθών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι εταιρίες θα αποροφήσουν την συγκεκριμένη αυξηση.