Υψηλές επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων

Το μέτρο για τις αποδείξεις πάρθηκε από την κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Πάραυτα το υπουργείο οικονομικών θα αναγκαστεί να προβεί σε υψηλές επιστροφές φόρου. Οκτώ από τους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα επειδή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ή επειδή θα έχουν επιστροφή φόρου. Το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα λάβει 396,6 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000 ευρώ για παράδειγμα θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ ώστε να εισπράξουν την επιπλέον έκπτωση φόρου.

tags: αποδείξεις, αριθμός μητρώου, δηλώσεις, εκκαθαριστικό, εκκαθαριστικό σημείωμα. φόρος, επιστροφές φόρου, κρατικά έσοδα, κυβέρνηση, μέτρα, οικονομική κρίση, υπουργείο εσωτερικών, φόροι, φορολογική δήλωση, φορολογούμενος

Σχετικά άρθρα

 • Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας
  Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουν ταχυδρομηθεί τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια της εφορίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς με την επιστροφή φόρου. Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας θα περιέχουν το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητο, πισίνες, σκάφη και την έκτακτη εισφορά εισοδήματος. Το κράτος και το δημόσιο αναμένουν να έχουν εισπράξει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ειδοποιητήρια αυτά της εφορίας. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.
 • ΦΠΑ σε τρεις δόσεις
  Στις 14 Ιουλίου θα είναι τεχνικά έτοιμη η εφαρμογή για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από την υπηρεσία TAXISnet. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο οικονομικών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας είναι η ηλεκτρονική καταβολή των φόρων σε τρεις δόσεις. Επομένως όσοι χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπηρεσία TAXISnet θα μπορούν να καταβάλουν σε τρεις δόσεις τους φόρους.
 • Εφορία και αποδείξεις
  Οι φορολογούμενοι πρέπει να αποφύγουν τις παγίδες σχετικά με την ταξινόμηση και την αποστολή των αποδείξεων. Μετά την υποβολή δηλώσεων θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου οικονομικών στις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Αν οι δηλώσεις ταχυδρομηθούν ή κατατεθούν στην εφορία, οι αποδείξεις πρέπει να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό φάκελο.
 • Πολλαπλοί φόροι από τον Μάρτιο 2012
  Πολλαπλοί φόροι έρχονται από τον Μάρτιο του 2012 για όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Αρχικά το αφορολόγητο από 12.000 ευρώ πέρυσι συμπιέστηκε στα 5.000 ευρώ. Οι επιστροφές φόρου με την συλλογή αποδείξεων κόπηκαν αλλά δεν κόπηκαν οι ποινές έξτρα φόρου, στην περίπτωση που λείπουν αποδείξεις και τα τεκμήρια αυξήθηκαν έως και 200%. Επίσης οι φοροαπαλλαγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο.
 • Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους
  Ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στη ΔΟΥ ή θα την αποστείλουν ταχυδρομικά πρέπει να προσκομίσουν και έναν φάκελο με τις αποδείξεις δαπανών. Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά οφείλουν να κρατήσουν το φάκελο με τις αποδείξεις, στο σπίτι τους, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές.
 • 23% πτώση μισθών μέσα σε ένα τρίμηνο
  Μείωση των μισθών κατά 23% κατέγραψαν οι επιθεωρητές εργασίας για το τρίμηνο Φεβρουάριο έως Μάιο 2012. Πιο συγκεκριμένα, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαϊου 2012 78.000 εργαζόμενοι είχαν μείωση στους μισθούς τους. Οι περικοπές για τις ατομικές συμβάσεις ξεκινούν από 17% και φτάνουν στο 30%. Ακόμη πιο μεγάλα φαίνεται να είναι τα ποσοστά στη νησιωτική Ελλάδα (Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κυκλάδες) όπου οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 35% έως και 40%. Τέλος, μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανασφάλιστων συγκριτικά με πέρυσι. Το ποσοστό για φέτος καταγράφηκε στο 36% ενώ πέρυσι ήταν 28,9%.
 • Η προθεσμία καταβολής των Ε9 λήγει 30 Μαρτίου 2012
  Στις 30 Μαρτίου 2012 θα λήξει η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9 για το 2011, υπενθυμίζει η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου οικονομικών. Όσοι φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 μπορούν να δουν την περιουσιακή εικόνα, που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9. Αν η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων της 1ης Ιανουαρίου 2001, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ανάλογες διορθώσεις. Η προθεσμία για τις διορθώσεις λήγει στις 22 Μαρτίου 2012.
 • Αποδείξεις και εφορία
  Αλλάζει ξανά για πολλοστή φορά, μέσα σε δύο χρόνια, το μέτρο της εφορίας σχετικά με τις αποδείξεις. Στις φορολογικές δηλώσεις, που σύντομα θα κάνουμε, θα πρέπει να βάλουμε αποδείξεις με το 25% του εισοδήματος μας, τις οποίες θα κρατάμε σπίτι μας. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις, ακόμη και με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ, ώστε να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Εν ολίγοις, οι αποδείξεις πρέπει να αποτελούν το 25% του εισοδήματος μας. Εφόσον δεν μπορέσουμε να μαζέψουμε το όριο των αποδείξεων, θα πληρώνουμε φόρο της τάξης του 10% επί της διαφοράς.