ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Στις 14 Ιουλίου θα είναι τεχνικά έτοιμη η εφαρμογή για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από την υπηρεσία TAXISnet. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο οικονομικών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας είναι η ηλεκτρονική καταβολή των φόρων σε τρεις δόσεις. Επομένως όσοι χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική υπηρεσία TAXISnet θα μπορούν να καταβάλουν σε τρεις δόσεις τους φόρους.

tags: taxisnet, απόφαση για φόρους, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ηλεκτρονική υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, οικονομική κρίση, υπουργείο οικονομικών, φόροι, φόροι σε δόσεις, φορολογία, φορολογική δήλωση, φορολογούμενος, ΦΠΑ

Σχετικά άρθρα

 • Μείωση ΦΠΑ στις πιστωτικές και στις χρεωστικές κάρτες
  Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει ένα νέο σενάριο σχετικά με την είσπραξη του ΦΠΑ από το δημόσιο. Πρόκειται για μείωση του ΦΠΑ κατά 3% στις αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας. Η πρόταση αυτή των τραπεζών στο υπουργείο οικονομικών, αφορά και τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες. Προϋπόθεση για τις χρεωστικές κάρτες είναι να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο σε καταθετικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επιλέξει τη χρεωστική κάρτα τότε αυτόματα θα μειώνεται το ΦΠΑ. Επίσης στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα εισπράττει απευθείας τον φόρο.
 • Ειδοποίηση προς μεγαλοοφειλέτες να διευθετήσουν τα χρέη τους
  Προειδοποίηση στάλθηκε σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ ώστε να τις τακτοποιήσουν έως τις 24 Νοεμβρίου. Αν οι μεγαλοοφειλέτες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μέτρα των κατασχέσεων και του αυτόφωρου. Κατά συνέπεια έως την Πέμπτη στις 24 Νοεμβρίου 2011 καλούνται τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν το ποσό ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους.
 • Τι θα πληρώνουμε στα τέλη κυκλοφορίας
  Μαζί με τα νέα οικονομικά μέτρα σχετικά με τους φόρους και τα χαράτσια ήρθε και ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τους αγοραστές και τους πωλητές αυτοκινήτων. Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει σε εγκύκλιο ότι η διάθεση των σημάτων ανατίθεται στις τράπεζες, στις συνεταιριστικές τράπεζες, στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο Α.Ε., στα Ελληνικά ταχυδρομεία Α.Ε. και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
 • Οι φοροεπιβαρύνσεις του 2012
  Το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε κάποια νέα μέτρα ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Ένα από τα μέτρα που επιβαρύνει όσους διαθέτουν κάποιο διαμέρισμα, μία μονοκατοικία ή μία επαγγελματική στέγη (Γραφείο, κατάστημα κτλ.) είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις αρχές του νέου έτους. Οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, στα δημοτικά τέλη κτλ.
 • Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας
  Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουν ταχυδρομηθεί τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια της εφορίας. Θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς με την επιστροφή φόρου. Τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας θα περιέχουν το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητο, πισίνες, σκάφη και την έκτακτη εισφορά εισοδήματος. Το κράτος και το δημόσιο αναμένουν να έχουν εισπράξει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ειδοποιητήρια αυτά της εφορίας. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.
 • Υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω TAXISnet
  Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων, μέσω του TAXISnet, τέθηκε σε λειτουργία από την πρώτη Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονομικών η υποβολή των καταστάσεων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: 1. Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής, ηλεκτρονικής φόρμας. Η φόρμα αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του TAXISnet. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογούμενους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.
 • Υψηλές επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων
  Το μέτρο για τις αποδείξεις πάρθηκε από την κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Πάραυτα το υπουργείο οικονομικών θα αναγκαστεί να προβεί σε υψηλές επιστροφές φόρου. Οκτώ από τους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα επειδή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ή επειδή θα έχουν επιστροφή φόρου. Το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα λάβει 396,6 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000 ευρώ για παράδειγμα θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ ώστε να εισπράξουν την επιπλέον έκπτωση φόρου.
 • Αύξηση φόρων στα ακίνητα
  Τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποφέρει περισσότερες εισπράξεις στα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται πρόταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ μιας και οι φορολογούμενοι των οποίων η αξία των ακινήτων βρίσκεται κοντά στο όριο των 400.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν στην καταβολή ΦΜΑΠ.