Κεντρικές εκδηλώσεις για τη γενοκτονία ποντίων

19 Μαϊου 1919 είναι η αποφράς ημέρα του ποντιακού Ελληνισμού. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Η γενοκτονία υπολογίζεται στα 353.000 άτομα.
Λόγω της ιστορικής αυτής ημέρας οι κεντρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη:
Πέμπτη 17 Μαϊου 2012- Παρασκευή 18 Μαϊου 2012 Πλατεία Αριστοτέλους:
Διανομή ενημερωτικού υλικού για τη γενοκτονία στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα από τη συντονιστική- επιτροπή νεολαίας της Π.Ο.Ε. σε συνεργασία με τη νεολαία των ποντιακών σωματείων.

Σάββατο 19 Μαϊου 2012- Λιμάνι (Προβλήτα έμπροσθεν του kitchen bar):
18:00 προσυγκέντρωση και 18:30 εκκίνηση ποδηλατοπορείας μνήμης "Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη" της Σ.Ε.Ν. με κατάληξη στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
19:00 Πλατεία Αγίας Σοφίας:
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατάθεση στεφάνου.
Χαιρετισμός προέδρου της Π.Ο.Ε. Γεωργίου Παρχαρίδη.
Ομιλία του βουλευτή New Hampshire των ΉΠΑ, Τομ Κατσαντώνη.
Πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Αθήνα:
Δευτέρα 14 Μαϊου 2012 έως Κυριακή 20 Μαϊου 2012 στην πλατεία Συντάγματος:
Ενημερωτικά περίπτερα σωματείων Νότιας Ελλάδας και νήσων, όπου θα προβάλλεται ο πολιτισμός και η ιστορία των Ελλήνων του πόντου.

Σάββατο 19 Μαϊου 2012:
17:00 στο μουσείο Ακρόπολης: Ποδηλατοδρομία μνήμης "Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη" της Σ.Ε.Ν. με κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος.
18:30 Στην πλατεία Συντάγματος: Συναυλία μνήμης με απαγγελίες, ακριτικά τραγούδια και μουσικό αφιέρωμα στη γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου.
19:00 Στο μνημείο αγνώστου στρατιώτη:
Επίσημη αλλαγή προεδρικής φρουράς με τους δύο Εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι την τιμημένη φορεσιά του πόντιου αντάρτη.
Χαιρετισμός του προέδρου του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη και περιφερειάρχη Αττικής Ιωάννη Σγουρού.
Ομιλία από τον καθηγητή και στρατηγικό σύμβουλο Νικόλαο Λυγερό.
Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας.
Πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία και επίδοση ψηφίσματος.

Κυριακή 20 Μαϊου 2012:
08:00 Στον βράχο της Ακρόπολης: Επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας στον ιερό βράχο.
12:00 Στον ιερό ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από τον συγγραφέα και εκδότη της εφημερίδας "Ποντιακή Γνώμη", Σάββα Καλεντερίδη.
13:00 Στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Κατάθεση στεφάνων.
19:35 Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης: Επίσημη υποστολή της Εθνικής σημαίας.

tags: γενοκτονία ποντίων, γενοκτονία των ποντίων, διεθνής αναγνώριση γενοκτονίας, εκδηλώσεις Μαίου 2012, ιστορία, ιστορία ποντίων, μνημείο άγνωστου στρατιώτη, Π.Ο.Ε, παράδοση ποντίων, ποντιακή παράδοση, πόντιοι, πόντιος, πόντος

Σχετικά άρθρα

 • Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση
  Σήμερα ορκίζονται τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πιο αναλυτικά τα νέα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανά υπουργείο είναι τα εξής: Πρωθυπουργός: Παναγιώτης Πικραμμένος. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Παύλος Αποστολίδης. Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνιος Μανιτάκης. Υπουργός Οικονομικών: Γεώργιος Ζαννιάς. Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης. Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φράγκος Φραγκούλης. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Ιωάννης Στουρνάρας. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Γρηγόριος Τσάλτας.
 • Νέες εφαρμογές στο facebook
  Το facebook είναι το ρεύμα της εποχής και οι χρήστες του κοντεύουν το ένα δισεκατομμύριο. Το facebook συνεχώς αλλάζει και οι προγραμματιστές τοποθετούν νέες εφαρμογές. Πλέον στο facebook υπάρχουν κοντά στις εξήντα νέες ψηφιακές εφαρμογές. Πλέον οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται τη μουσική που ακούνε καθώς και τα νέα της επικαιρότητας. (Μέσω για παράδειγμα Spotify, yahoo news). Με τις νέες εφαρμογές όταν ένας χρήστης αρχίζει να χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή, θα μπορεί να μοιράζεται τις δραστηριότητες του με άλλους αλλά θα μπορεί να επιλέγει με ποιους θα τις μοιραστεί.
 • Έκλεψαν έργο του Πικάσο από την εθνική πινακοθήκη
  Λίγο πριν τις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου, δράστες εισέβαλαν στην εθνική πινακοθήκη στην συμβολή των οδών Βας. Κωνσταντίνου και Μιχαλακοπούλου, όπου και αφαίρεσαν δύο πίνακες. Ο φύλακας κάλεσε την αστυνομία και από εκείνη τη στιγμή αστυνομική της ασφάλειας και της εγκληματολογικής υπηρεσίας ερευνούν το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας πίνακας ήταν του Πικάσο και τον είχαν δωρίσει Γάλλοι ιδιοκτήτες στην εθνική πινακοθήκη, το 1943.
 • Γιορτές και διατροφή
  Ο κόσμος ανησυχεί συχνά για το τι τρώει μεταξύ χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για το τι τρώει μεταξύ πρωτοχρονιάς και χριστουγέννων. Στις γιορτές είναι έθιμο να τρώμε τα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακαρονα, οι κουραμπιεδες οι δίπλες, και φυσικά η βασιλοπιτα.
 • Η Credit Suisse σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
  Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με την Ελλάδα και με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Οι αναλυτές της αγοράς δίνουν 50% πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Η Credit Suisse δίνει λιγότερες πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο. Credit Suisse αναφέρει πως μία τέτοια κίνηση είναι αρνητική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη γενικότερα. Αν επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% κατά συνέπεια θα "χαθεί" το ήμισυ των αποταμιεύσεων και του πλούτου της Ελλάδας. Κλιμακωτά ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.
 • Eurovision 2012 τελικός
  Χθες έγινε ο τελικός της Eurovision 2012 και νικήτρια είναι η Σουηδία με την Loreen. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι διαγωνιζόμενοι γιόρτασαν στο Μπακού, σε ένα παραδοσιακό πάρτι. Οι περισσότεροι παρουσιαστές δήλωσαν πως τους άρεσε το τραγούδι της Σουηδίας.
 • Τρίτη μέρα πανελλαδικών 2012
  Τρίτη μέρα σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων 2012 για τους υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα της φυσικής θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης και στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης. Στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας έπεσε το ποίημα του Καβάφη, "Μελαγχολία του Τάσωνος Κλεάνδρου". Αναμενόμενο χαρακτηρίστηκε το θέμα από τους φιλόλογους.
 • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μάχη για την πρωτιά
  Οι επαναληπτικές εκλογές πλησιάζουν και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η ΝΔ και ο ΣΎΡΙΖΑ βρίσκονται κοντά στην πρωτιά. Με βάση τη δημοσκόπηση της MRB η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 21%. Ο ΣΎΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 19,6%. Με βάση τη δημοσκόπηση ALCO προηγείται η ΝΔ με 1,7%. Πιο συγκεκριμένα ποσοστό 23,1% θα πάρει η ΝΔ και 21,4% ο ΣΎΡΙΖΑ. Με βάση τη δημοσκόπηση Pupbic Issue προηγείται ο ΣΎΡΙΖΑ με ποσοστό 28% και δεύτερη έρχεται η ΝΔ με ποσοστό 24%.