Τέλη κυκλοφορίας βάσει των ρύπων από το 2011

Εξετάζεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, με βάση τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.

Τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται για όσα αυτοκίνητα έχουν αγοραστεί μέχρι το 2010 από τον κυβισμό όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ για τα καινούρια αυτοκίνητα από το 2011 και μετά θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων του κινητήρα. Ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 15% σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα ωθήσει τους πολίτες στην αγορά αυτοκινήτων με χαμηλή κατανάλωση και φιλικών προς το περιβάλλον.

tags: αυξήσεις, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ρύποι, τέλη, τέλη κυκλοφορίας, υπουργείο οικονομικών, υπουργείο περιβάλλοντος, φόροι

Σχετικά άρθρα

 • Τι θα πληρώνουμε στα τέλη κυκλοφορίας
  Μαζί με τα νέα οικονομικά μέτρα σχετικά με τους φόρους και τα χαράτσια ήρθε και ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τους αγοραστές και τους πωλητές αυτοκινήτων. Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει σε εγκύκλιο ότι η διάθεση των σημάτων ανατίθεται στις τράπεζες, στις συνεταιριστικές τράπεζες, στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο Α.Ε., στα Ελληνικά ταχυδρομεία Α.Ε. και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
 • Παράταση δέκα ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας
  Παράταση δέκα ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας του συνωστισμού σε τράπεζες και εφορίες αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. αναμένουν την πληρωμή του Ιανουαρίου ώστε να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
 • Αυξήσεις στα διόδια
  Αυξήσεις διοδίων που θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι κατασκευάστριες εταιρίες παραχώρησης, «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός». Συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: * Στα διόδια Αφιδνών: δίκυκλα 1.40, ΙΧ 2.05, μεσαία φορτηγά 5.20, μεγάλα φορτηγά 7.25 ευρώ. * Διόδια Θηβών: δίκυκλα 1.70, ΙΧ 2.50, μεσαία φορτηγά 6.25, μεγάλα φορτηγά 8.80 ευρώ. * Διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1.65, ΙΧ 2.40, μεσαία φορτηγά 6.10, μεγάλα φορτηγά 8.50 ευρώ. * Διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1.10, ΙΧ 1.55, μεσαία φορτηγά 3.95 , μεγάλα φορτηγά 5.55 ευρώ.
 • Η προθεσμία καταβολής των Ε9 λήγει 30 Μαρτίου 2012
  Στις 30 Μαρτίου 2012 θα λήξει η προθεσμία υποβολής των εντύπων Ε9 για το 2011, υπενθυμίζει η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου οικονομικών. Όσοι φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 μπορούν να δουν την περιουσιακή εικόνα, που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9. Αν η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων της 1ης Ιανουαρίου 2001, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ανάλογες διορθώσεις. Η προθεσμία για τις διορθώσεις λήγει στις 22 Μαρτίου 2012.
 • Το κίνημα της πατάτας
  Έγινε γνωστή η κίνηση των παραγωγών πατάτας, της Ημαθίας όπου έδωσαν τόνους πατάτες και δη σε πολύ χαμηλές τιμές. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στους "Πολίτες της Βέροιας" και το Σάββατο, δέκα Μαρτίου 2012, θα πραγματοποιηθεί διανομή 75 τόνων πατάτας Νευροκοπίου Δράμας στην λαϊκή αγορά της Βέροιας, στην περιοχή "Προμηθέας".
 • Στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας
  Και ηλεκτρονικά μπορούν να παραλάβουν οι φορολογούμενοι τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2010 σε περίπτωση που δεν τα έλαβαν ηλεκτρονικά ή που τα έχασαν. Βάση ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων (ΓΓΠΣ), οι πιστοποιημένοι χρήστες θα μπορούν να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια. Οι εκτυπώσεις αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες έντυπες ειδοποιήσεις και να χρησιμοποιηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα, για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Η πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ.
 • Απελευθέρωση φορτηγών από 1 Ιανουαρίου 2012
  Το υπουργείο μεταφορών άλλαξε την ημερομηνία απελευθέρωσης αδειοδότησης των φορτηγών και έτσι αντί για 30 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθεί 1 Ιανουαρίου 2012. Κατά συνέπεια το επάγγελμα των φορτηγατζήδων απελευθερώνεται πλήρως. Σύμφωνα με τη ρύθμιση παύουν να ισχύουν τα ποσά (Εφάπαξ, ειδική εισφορά), τα οποία θα κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρείες για έκδοση νέων αδειών και οι νέες τιμές θα καθοριστούν από κοινού από το υπουργείο μεταφορών και από το υπουργείο οικονομικών.
 • Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αντικειμενικά αδυνατούν τα πληρώσουν το τέλος
  Αναμένεται η εγκύκλιος από το υπουργείο οικονομικών σχετικά με την καταβολή τους τέλους ακινήτων, που έρχεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς και για τις εξαιρέσεις από την καταβολή αυτού.